Ses kısıklığı hepimizin ara ara hissetiği ancak çoğu zaman pek de önemsemediğimiz bir sağlık sorunudur. Sıklıkla ılık bitki çaylarıyla geçiştirdiğimiz bu durum bazen çok ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Ses tellerindeki nodül veya polip oluşumundan gırtlak yutak kanserlerine, sesi yanlış kullanmaktan bazı ruhsal sorunlara kadar çok çesitli hastalıklar ses kısıklığı sebebi olarak karşımıza çıkabilir. Dr. Ozan Özgürsoy ’a göre, ses kısıklığınız 3-4 haftadan uzun sürüyorsa mutlaka bir KBB uzmanına başvurulmalıdır. Özellikle sigara içen kişilerde tam düzelmeyen ses kısıklığı ameliyat gerektirecek ve geç kalınmaması gereken önemli bir sorun olabilir. Ses kısıklığı ile ilgili merak edilenleri aşağıda sıraladım.
Üst solunum yolu enfeksiyonları ses kısıklığı yapabilir. Mevsim, iklim, şehir değişikliklerinde yaşanan genellikle üşütme denen durumlarda enfeksiyon doğrudan ses tellerinin olumsuz etkiler ve ses kısılır. Doktorunuzun önerdiği tedavi ile 3-4 haftada sesiniz düzelmezse bir KBB uzmanına başvurulması önerilir.
Ses teli nodülleri ve polipleri sık rastlanan ses kısıklığı nedenidir. Sesini yanlış ve hor kullanan, sesi çok yoran özellikle profesyonel ses kullanıcısı dediğimiz öğretmen, öğretim üyesi, çağrı merkezi çalışanı, ses sanatçısı, avukat, imam, seyyar satıcı gibi sürekli ve yüksek sesle konuşanların ses tellerinde nodül veya polip oluşabilir. Bunlar erken yakalandığında profesyonel ellerde ses hijyeni uygulamaları, ses istirahati, ilaçlı tedaviler ya da ses terapileriyle tedavi edilebilirken umursanmaz ve belli bir boyuta ulaşırsa ameliyat edilmeleri gerekir.
Sesi bir seferde çok uzun zorlama (konser/akustiği kötü salonda konferans) ya da bir gösteri, maç sırasında fazla bağıran kişilerde Ani ses kısıklığı oluşabilir. Bu durum genellikle ses istirahati sonrasında birkaç günde düzelir. Düzelmezse ses teli üzerinde bir kanama olmuş olabileceğinden kalıcı sorunlara dönüşmeden ivedilikle Kulak Burun Boğaz uzmanına muayene olunmalıdır.
Ses teli ve gırtlak tümörleri ses kısıklığı nedenidir. Özellikle sigara içen ve ailesinde gırtlak kanseri hikayesi olan kişilerin birkaç haftadan uzun süren ses kısıklığı durumunda Kulak Burun Boğaz uzmanına muayene olması şarttır. Genellikle yavaş gelişen gırtlak ses teli kanserlerinde erken tanı hayat kurtarır. Ses kısıklığının yanı sıra boğazda takılma hissi, yutma güçlüğü, tek taraflı kulak ağrısı gibi yakınmalar da uyarıcı olmalıdır. Bu konuda Amerika Birleşik Devletlerinde üstihtisas yapan Prof. Dr. Ozan Özgürsoy, erken tanı alan ses teli ve gırtlak kanseri hastalarında boyunda kesi yapmadan ağız içinden girip Lazer ve ROBOTİK cerrahi ile %80-90 başarı sağlandığını ifade etti.
Mide asit reflüsü geçici ya da kalıcı ses kısıklığına neden olabilir. Reflü sırasında mide asidi yemek borusundan çıkarak boğaza doğru yükselerek ve ses tellerini içeren gırtlak bölgesine ulaşır ve ses tellerini tahriş edebilir. Öksürük ve ses kısıklığı nöbetleri olan bu hastalar çoğu zaman reflü olduklarının farkında olmazlar, genellikle farenjit olduklarını düşünürler. Ancak altta yatan sebep reflü ortadan kaldırılmadıkça tedavide sonuca ulaşmak mümkün olmaz. Ses kısıklığı olan reflü hastalarının KBB muayenesi olmaları ve mutlaka beslenme ve yaşam tarzlarını değiştirmesi gerekir. Aksi halde ses tellerindeki geçici tahriş kalıcı sorunlara dönüşebilir.
Ses teli felci bir ameliyata bağlı ya da kendiliğinden ortaya çıkarak ses kısıklığı ve kriz şeklinde öksürüğe neden olabilir. KBB muayenesinde ses telinde felç saptanırsa buna neden olabilecek sorunu bulmak için kapsamlı muayene, tetkik ve konsültasyonlar gerekir. En sık enfeksiyon ya da ameliyat sonrası (guatr/tiroid ameliyatı) ortaya çıkan ses teli felci beyin-sinir sistemi ya da vucudun başka yerindeki bir hastalık ile ilişkili olabilir. Neden araştırılıp bulunup tedavi ona gore planlanır. Bu konuda bilgi aldığımız Prof. Dr. Ozan Özgürsoy, ses teli felci tedavisinde ağız içinden özel ekipman ve kameralarla girip felçli ses teline özel ses jeli enjeksiyonlarının oldukça başarılı olduğunu ifade etti.
Hormonal değişiklikler seste de değişikliklere yol açabilir. Özellikle ergenlik döneminde ve menapoz döneminde değişen hormon seviyeleri ve buna reaksiyon veren, alışmaya çalışan bünye nedeniyle ses ile ilgili sorunar yaşanabilir. Kulak Burun Boğaz uzmanları bu durumla başa çıkmada hastaların en yakın dostudur.
Psikolojik sorunlar da ses kısıklığına neden olabilir. KBB muayenesinde kanama, nodül, polip, ödem, kanser gibir organik bir lezyon olmadığı halde sesinin kısıldığını düşünen kişilerdeki bu sorun genellikle ses terapisine ek olarak yapılan psikiyatrik muayene ve tedavi ile çözülür.
Prof. Dr Ozan Özgürsoy Ankara Gırtlak kanseri Ses Teli kanseri Ankara Ses teli Gırtlak Lazer cerrahisi Ankara Robotik Gırtlak Ses Teli ameliyatı Ankara Prof. Dr Ozan Özgürsoy Ağız kanseri Ankara Boğaz Kanseri Yutak Kanseri konularıda Prof. Dr Ozan Özgürsoy sizler ve sevdikleriniz için yardım alabileceğiniz tecrübeli ve güvenilir bir cerrahtır.