Sık Sorulan Sorular
Hakkımdaki bazı sorulara buradan erişebilirsiniz
-Alerjik hastalıklarda,- Çocukluk döneminde geniz eti hastalığı geçirenlerde,- Sigara içenlerde,- Burun kemik eğikliklerinde,- Burun eti olanlarda,- Vücut direnci zayıf olan kişilerde.
Burun fonksiyonlarında problem yaşayan, rahat nefes alamayan kişiler, burnun dış görünüşünden memnun olmayan kişiler ya da her ikisinden de şikayeti olan kişiler burun ameliyatı için uygun adaylar olabilir. Ayrıca,- Burun kemiğinde kayma/eğrilme (deviasyon) nedeniyle nefes almakta zorluk çekenler,-Alt burun etlerinde(konka) büyüme olanlar,-Burun çatısında daralması olanlar (valv daralması),-Burun içinde polip olanların da burun ameliyatı ile tedavileri mümkün olabilmektedir.
En sık rastlanılan durumlardan biri televizyonun sesini normalden daha yüksek miktarda açmaktır. Gürültülü ortamlarda (restoranlar, kafeteryalar v.b.) ve telefonla konuşurken normal bir şekilde iletişime devam edebilme ile ilgili sorunlarla karşılaşılması da çok sık görülür.
Deliğin tedavisine girişmeden önce, işitme testi yapılmalıdır. Kulak zarının onarılmasının faydaları duş yaparken, banyoda veya yüzerken orta kulağa su kaçmasını önlemek, işitmeyi artırmak ve çınlamayı azaltmaktır.Şayet delik çok ufaksa, kulak, burun, boğaz hekimleri bunun kendi kendine kapanıp kapanmayacağını anlamak için bir süre takip etmeyi tercih edebilirler. Koopere hastanın delik kulak zarına muayenehanede yama konması da denenebilir. Hekiminiz, mikroskop altında, yeniden kapanması için delik kenarlarını, kimyasal bir madde ile uyarıp üzerine bir kağıt parçası koyabilir. Kulak zarının kapanması ile genellikle işitmede bir iyileşme hissedilir. Deliğin tam kapanması için birkaç kez (üç, dört kez) yamalama işlemi gerekebilir. Şayet hekiminiz muayenehanede yapılan bu yamalama işlemi ile zardaki deliğin tam ve iyi olarak kapanmayacağına kanaat getirirse, operasyon planlanır.Birçok operasyon yöntemi vardır ama hepsinde temel ilke, deliği hastanın kendisinden alınan dokularla tamir edip eğer orta kulak kemiklerinde hasar varsa düzeltip iyileşmeye bırakmaktır. Operasyon çoğunlukla deliğin tam olarak kapanmasını ve işitmenin düzelmesini sağlar.
Nezle, grip ve sinüzitte burun içi ve sinüs boşlukları mukus veya iltihapla dolduğu için bunun basıncına bağlı yüzde, yanaklarda, alında veya göz çevresinde baş ağrısı olur. Migren ve diğer damar kaynaklı baş ağrıları veya gerginlik baş ağrılarında ise hem alın ve göz çevresinde ağrı oluşturur. Beraberinde burun akıntısına da neden olabildiğinden dolayı sinüzit ile karıştırabilir. Ancak bu tip baş ağrıları doktor müdahalesi olmadan kısa sürede gelip geçerler. Doktor müdahalesi olmadan uzun süren ve ancak antibiyotik tedavisiyle düzeltilebilen sinüzitten farklıdır. Bununla birlikte arada sırada gelen, bulantı ve kusmaya neden olan baş ağrısı daha çok migren baş ağrısıdır.
Sinüzitin en büyük sebeplerinden birisi soğuk algınlığıdır. Basit bir nezle bile sinüzite yol açabilir. Saçları ıslatıp soğuk havaya çıkmak, özellikle havanın rüzgarlı olmasıyla üst solunum yollarında enfeksiyon sonucu sinüzit gelişimine yol açar. Bu konuya özellikle gençlerin dikkat etmesi gerekir. Havanın kirli, dumanlı olması, klimalı ortamlarda uzun süre kalmak, özellikle sıcak havalarda terledikten sonra serinlemek için vantilatörün önüne geçmek sinüzite davetiye çıkarmaktır. Çok kuru ortamda bulunmamaya özen gösterilmelidir. Gerekirse evin nemi olması gereken miktara ayarlanmalıdır. Kaloriferli evlerde bu rahatlıkla yapılabilir.Ayrıca uzun süren burun tıkanıklığı ve iltihabı, dişlerde meydana gelen bir iltihap sinüzitin oluşmasına yol açar. Sigara kullanmak, bir çok hastalıkta olduğu gibi sinüzitte de etken rol oynamaktadır. Bunun dışında solunum yolu alerjisi olan kişilerin, alerjen maddelerden uzak durması gerekir ve bu konuda doktora başvurmasında fayda vardır.
Kulak zarı delinme nedeni genellikle enfeksiyona veya yaralanmalara bağlı olarak meydana gelmektedir. Bununla birlikte kulak basıncında artışa neden olan darbe ve yaralanmalar, şiddetli patlama ve sesler, kulak kemiğinde kırılma, iğne gibi batıcı delici cisimlerin kulağa girmesi ile oluşan enfeksiyon, sualtı dalışlarında meydana gelen basınç, kulak kanalına çok sıcak, asitli sıvıların kaçması kulak zarının delinmesine neden olabilmektedir.
Bademciklerin son bir yıl içerisinde en az 5 ve üzeri , son iki yıl içerisinde ard arda yılda en az 4 kez veya son 3 yıl içinde ard arda yılda 3 kez iltihaplanması Solunumu ve / veya yutmayı engelleyecek derecede büyük olması Uykuda iken nefesinin geçici süre durması ( Apne: 10 saniye veya daha fazla süre boyunca solunumun durması ) Bademcik apsesi geçirilmesi ( Bademcik iltihabı sırasında hastanın genel durumunun bozulması, çenesini açamaması ve boğuk konuşmayla kendini belli eden bir durum ) Sık sık bademcik iltihabı geçirmekle beraber, hasta olmadığı dönemlerde dahi boğazında beta mikrobunu taşıması ( Beta taşıyıcısı: Kendisi hasta olmamasına rağmen mikrobu tükürük ve salya yoluyla başka insanlara taşıyan ve onların hastalanmasına neden olan kişi ) Bademcik iltihabının akut eklem romatizması, romatizmal kalp hastalığı veya nefrit denilen böbrek rahatsızlığına neden olması ( Akut romatizmal ateş hastalığı tedavi olmayan bademcik iltihaplarında genellikle 10. günden sonra ortaya çıkar) Bademciklerden birinin diğerine nazaran belirgin olarak daha büyük olması( lenfoma olarak bilinen lenf bezi tümörü veya bademcik kanseri olabilir ) Sık sık bademcik iltihabı nedeniyle “ ateşe bağlı havale “ geçirilmesi.