Boyunda Kitle / Lenf Bezeleri

BOYUNDA KİTLE / LENF BEZELERİ/ LENF KANSERİ

Her insanın boyun bölgesinde bağışıklık sisteminin elemanları olan yüzeyel ve derin yerleşimli birkaç yüz adet lenf bezesi vardır. Boyun ön yan ense her tarafında yerleşik bu lenf bezeleri daha çok çene altı ve şah damarı etrafı olmak üzere orta hattın sağında ve solunda sayıca daha çoktur.

Boyundaki lenf bezelerinden lenf kanseri (LENFOMA) gelişebildiği gibi ağız, boğaz, gırtlak ve tiroid kanserleri de boyundaki bezelere yayılarak boyunda kitle şeklinde bulgu verebilir.

Boyunda ele gelen beze/kitle olduğunda hemen panik olmamalı çünkü solunum yolu enfeksiyonları, boyun cildinde veya kıl kökündeki yara ve enfeksiyonlar, tükürük bezi taşları ya da  enfeksiyonları da  bezelerde geçici büyüme yapabilir. Ancak birkaç haftadan uzun süre geçmesine rağmen küçülmeyen hatta büyüyen boyun kitleleri kanser için şüphelidir. Özellikle ailede lenf kanseri, baş boyun bölgesi kanseri hikayesi olan ve yoğun sigara alkol tüketimi olanlarda kanser riski kat kat yüksektir. Bu durumda hasta mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanına muayene olmalıdır.

KBB uzmanının yapacağı fizik muayene ve özel endoskop kameralarla ayrıntılı burun, geniz, yutak, gırtlak muayeneleri sonucunda şüpheli bulunan boyun kitleleri ultrasonografi ile incelenir ve kanser şüphesi devam ediyorsa kitleden iğne biyopsisi yapılır. İğne biyopsisi lenfoma ile uyumlu ise hastalıklı lenf bezinin kısmen, mümkünse tam olarak çıkarılıp patolojiye gönderilmesi gerekir ki hangi tip lenf kanseri olduğundan emin olunsun. Lenfoma tanısı konduğunda hasta Hematoloji/Onkoloji uzmanları tarafından tedavi edilir.

Lenfoma tedavisinde genellikle kemoterapi uygulanır, gerekli durumlarda tedaviye radyoterapi, kemik iliği nakli veya kök hücre uygulamaları eklenebilir.

Boyun bezelerindeki lenfoma dışı (çoğu yassı hücreli) kanserlerde ise genellikle ameliyat gerekir. Prof Dr Ozan B. ÖZGÜRSOY ’dan aldığımız bilgiye göre Kulak Burun Boğaz uzmanlarının uyguladığı ve boyun diseksiyonu adı verilen ameliyatlarla kanserli ve kanser yayılma riski olan tüm bezeler ertafındaki bağ doku ve zarlar ile birlikte komple çıkarılır. Bu ameliyat oldukça titik yapılmalıdır aksi taktirde beyin-vücut arasında köprü vazifesi gören boyunda yer alan şah damarı gibi hayati damarların ve ses teli, dil, yutak bölgesini çalıştıran önemli sinirlerin yaralanma riski söz konusudur.

Boyunda yerleşmiş kanseri olan tüm hastalar tedavileri tamamlandıktan sonra nüks (tekrar etme) olasılığı açısından, ilk 2 yıl daha sık, sonra daha seyrek olmak kaydı ile 5 yıl boyunca düzenli muayenelerle yakından takip edilmelidir.

Boyunda kitle Ankara Prof Dr Ozan Özgürsoy Boyunda Beze Ankara Prof Dr Ozan Özgürsoy lenf kanseri Ankara Prof Dr Ozan Özgürsoy Boyun biyopsi Ankara Prof Dr Ozan Özgürsoy konusunda tecrübeli ve güvenilir bir cerrahtır